Balıkgözü Çılgınlığı Çarpık Perspektif Sanatında Hızlandırılmış Kurs

Balıkgözü Çılgınlığı: Çarpık Perspektif Sanatında Ustalaşmak

1. Balıkgözü Fotoğrafçılığına

2. Balıkgözü Fotoğrafçılığı

3. Değişik Balıkgözü Lens Türleri

4. Balıkgözü Lens Iyi mi Kullanılır?

5. Balıkgözü Lensle Kompozisyon ve Çerçeveleme

6. Balıkgözü Fotoğrafçılığının Yaratıcı Kullanımları

7. Balıkgözü Resim Çekmenin İpuçları

8. Balıkgözü Fotoğrafları Çekerken Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar

9. Balıkgözü Fotoğraflarını Düzen ve İşleme

10. Balıkgözü Fotoğrafçılığı Ile alakalı Sual-Yanıt

Hususiyet Balıkgözü Fotoğrafçılık Çarpık Perspektif Geniş Açılı Fotoğrafçılık Tilt-Shift Fotoğrafçılık Anamorfik Fotoğrafçılık
Görüş açısı 180° 180°'den büyük 60°'den büyük 45°'den büyük 90°'den büyük
Perspektif bozulması Evet Evet HAYIR HAYIR HAYIR
Alan derinliği Sığ Sığ Derin Derin Derin
Uygulamalar Görünüm, mimari, ürün fotoğrafçılığı Soyut fotoğrafçılık, panoramalar Görünüm, sokak fotoğrafçılığı Mimari, ürün fotoğrafçılığı Film yapımı, videografi
Artıları Benzersiz görüş açısı, yaratıcı efektler Geniş görüş alanı, abartılı bakış açısı Geniş görüş alanı, sığ alan derinliği Perspektif üstünde denetim, seçici odak Geniş görüş alanı, yaratıcı efektler
Eksileri Çarpık bakış açısı, kullanması zor olabilir Abartılı bakış açısı, çerçevelenmesi zor olabilir Sığ alan derinliği, odaklanmak zor olabilir Sınırı olan bakış açısı kontrolü, istenen etkiyi elde etmek zor olabilir Maliyeti yüksek, bulunması zor olabilir

Balıkgözü Çılgınlığı: Çarpık Perspektif Sanatında Ustalaşmak

Balıkgözü Fotoğrafçılığına

Balıkgözü fotoğrafçılığı, geniş görüş açısına ve bozuk perspektife haiz sahneler kurmak için balıkgözü lens kullanan bir fotoğrafçılık türüdür. Balıkgözü lensler, 1 dereceden 3 dereceye kadar değişebilen son aşama geniş görüş açısıyla karakterize edilir. Bu geniş perspektif, balıkgözü lenslerin, çoğu zaman çerçevenin kenarları da dahil olmak suretiyle, kameranın önündeki sahnenin büyük bir bölümünü içeren görüntüleri yakalamasına imkan tanır.

Balık gözü lenslerin yarattığı çarpık bakış açısı bu tür fotoğrafçılığın bir öteki ayırt edici özelliğidir. Balıkgözü lensler, kameraya yakın nesnelerin boyutunu büyütüp uzaktaki nesnelerin boyutunu küçülterek görüntüyü bozar. Bu distorsiyon, fotoğraflarda benzersiz ve entresan etkisinde bırakır yaratabildiği benzer biçimde müessir bir halde kullanılması da zor olabilir.

Balıkgözü fotoğrafçılığı, muhtelif değişik türde sahneler kurmak için kullanılabilecek fazlaca yönlü bir tekniktir. Balıkgözü lensler çoğu zaman görünüm fotoğrafçılığı, mimari fotoğrafçılık ve sokak fotoğrafçılığı için kullanılır. Ek olarak yaratıcı ve soyut sahneler kurmak için de kullanılabilirler.

3. Değişik Balıkgözü Lens Türleri

Üç ana balıkgözü lens türü vardır:

* Tam çerçeve balık gözü lensler 180 derecelik bir görüş alanını kaplar ve tam çerçeve resim makinesinde kullanıldığında dairesel bir imaj üretir.
* Yarım çerçeve balık gözü lensler 180 derecelik bir görüş alanını kapsar sadece tam çerçeve resim makinesinde kullanıldığında dikdörtgen bir imaj üretir.
* Dairesel balık gözü lensler 180 derecelik bir görüş alanını kaplar ve her tür kamerada kullanıldığında dairesel bir imaj üretir.

Tam çerçeve balıkgözü lensler her türlü kamerada kullanılabildiğinden fazlaca yönlüdür. Yarım çerçeve balıkgözü lensler, yalnızca tam çerçeve resim makinelerinde kullanılabildiğinden daha azca fazlaca yönlüdür. Dairesel balıkgözü lensler, yalnızca kırpma sensörlü resim makinelerinde kullanılabildiğinden fazlaca yönlülüğü minimum olan lenslerdir.

Aşağıdaki tablo değişik balıkgözü lens türlerini, görüş alanlarını ve kullanılabilecekleri kamera çeşidini göstermektedir.

| Balıkgözü Lens Türü | Görüş Alanı | Kamera Türü |
|—|—|—|
| Tam çerçeve balık gözü lens | 1 aşama | Tam çerçeve |
| Yarım çerçeve balıkgözü lens | 1 aşama | Tam çerçeve |
| Dairesel balık gözü lens | 1 aşama | Herhangi bir tür |

Balık Gözü Lens Iyi mi Kullanılır?

Balıkgözü lensler acıklı ve çarpık sahneler yaratabilen benzersiz bir lens türüdür. Çoğu zaman yaratıcı ve göze çarpan efektler kurmak için kullanılırlar sadece geniş açılı sahneler yakalamak yahut bir fotoğrafa bakış açısı duygusu eklemek benzer biçimde daha ergonomik amaçlar için de kullanılabilirler.

Bu kısımda balıkgözü lensin iyi mi müessir bir halde kullanılacağını tartışacağız. Balıkgözü lensle bir fotoğrafa iyi mi odaklanılacağına ve fotoğrafın iyi mi oluşturulacağına ilişik temel detayları ele alacağız ve ek olarak benzersiz ve entresan sahneler kurmak için balıkgözü lenslerin kullanımına ilişik birtakım ipuçları da sunacağız.

Ek olarak balıkgözü lens kullanırken insanların çoğunlukla icra ettiği birtakım hatalardan da bahsedeceğiz ve bu hatalardan iyi mi kaçınabileceğinize dair birtakım ipuçları vereceğiz.

Bu bölümün nihayetinde balıkgözü lensin iyi mi kullanılacağına dair sağlam bir anlayışa haiz olacak ve onu çarpıcı ve yaratıcı sahneler kurmak için kullanabileceksiniz.

Balıkgözü Çılgınlığı: Çarpık Perspektif Sanatında Ustalaşmak

5. Balıkgözü Lensle Kompozisyon ve Çerçeveleme

Balıkgözü lensler muhtelif entresan ve yaratıcı kompozisyonlar kurmak için kullanılabilir. Fotoğraflarınızı balıkgözü lensle kompozisyonlamak ve çerçevelemek için birkaç ipucu:

Üçte bir kuralını kullanın. Üçte bir kuralı, görselinizi hem yatay aynı zamanda dikey olarak üçe bölmenizi ve fotoğrafınızın ana konusunu çizgilerin kesişme noktalarından birine yerleştirmenizi öneren bir kompozisyon kılavuzudur. Bu, daha dengeli ve görsel olarak cazibeli bir kompozisyon yapmaya destek olabilir.
Çerçeveyi doldurun. Balıkgözü lens kullanırken çerçeveyi nesnenizle doldurmanız önemlidir. Bu, daha müessir ve görsel olarak entresan bir imaj yapmaya destek olacaktır.
Değişik açılarla denemeler yapın. Balıkgözü lensler değişik açılardan imaj soruşturma kabiliyetine haizdir. Mevzunuza en müsait olanı bulmak için değişik açılarla denemeler yapın.
Ön plan öğelerini kullanın. Ön plan öğeleri fotoğraflarınıza derinlik ve alaka katmanıza destek olabilir. Balıkgözü lens kullanırken kompozisyonunuza birtakım ön plan öğelerini dahil etmeye çalışın.
Fotoğraflarınızı kırpmaktan korkmayın. Balıkgözü lensler fazlaca fazla distorsiyona haiz sahneler üretebilir. Bozulmanın görünüşünü beğenmiyorsanız, fotoğraflarınızı arzu ettiğiniz zaman kırparak bunu kaldırabilirsiniz.

Bu ipuçlarını takip ederek balıkgözü lensinizle daha entresan ve görsel açıdan cazibeli fotoğraflar oluşturabilirsiniz.

Balıkgözü Çılgınlığı: Çarpık Perspektif Sanatında Ustalaşmak

6. Balıkgözü Fotoğrafçılığının Yaratıcı Kullanımları

Balıkgözü lensler fotoğrafçılıkta muhtelif yaratıcı efektler yaratmak için kullanılabilir. İşte birkaç misal:

  • Gerçeküstü manzaralar: Balıkgözü lensler, başka bir dünyadan gelmiş benzer biçimde gözüken gerçeküstü ve çarpık manzaralar kurmak için kullanılabilir.
  • Soyut yakın çekimler: Balıkgözü lensler, nesnelerin şekillerini ve dokularını vurgulayan soyut yakın çekimlerini kurmak için kullanılabilir.
  • Dinamik portreler: Balıkgözü lensler, mevzunun hareketini ve gücünü vurgulayan dinamik portreler kurmak için kullanılabilir.
  • Sürükleyici yolculuk fotoğrafçılığı: Balıkgözü lensler, izleyicinin kendisini sahnenin içindeymiş benzer biçimde hissetmesini elde eden sürükleyici yolculuk fotoğrafçılığı kurmak için kullanılabilir.
  • Esprili fotoğrafçılık: Balıkgözü lensler, izleyiciyi güldüren mizahi fotoğraflar kurmak için kullanılabilir.

Balıkgözü lensler, fotoğrafçılıkta muhtelif yaratıcı efektler yaratmak için kullanılabilecek fazlaca yönlü bir araçtır. Değişik açılar ve kompozisyonlar deneyerek izleyicilerinizin dikkatini çekecek benzersiz ve entresan sahneler oluşturabilirsiniz.

Balıkgözü Çılgınlığı: Çarpık Perspektif Sanatında Ustalaşmak

7. Balıkgözü Resim Çekmenin İpuçları

Balıkgözü fotoğrafları çekmek için birtakım ipuçları:

  • Kameranızı durağan(durgun) tutmak ve bulanık görüntüleri önlemek için bir tripod kullanın.
  • Balıkgözü merceğin yarattığı çarpık perspektifi dikkate alarak çekimlerinizi dikkatli bir halde yapın.
  • Değişik çekim açıları ve perspektifleri kontrol edin.
  • Sığ bir alan derinliği kurmak ve dikkati fotoğrafınızın mevzusuna odaklamak için geniş bir diyafram açıklığı kullanın.
  • Yansımaları azaltmak ve kontrastı çoğaltmak için polarizasyon filtresi kullanın.
  • Sema ile ön plan arasındaki pozlamayı dengelemek için dereceli etkisiz kesafet filtresi kullanın.
  • Herhangi bir bozulmayı düzeltmek ve resimlerinizin genel standardını çoğaltmak için fotoğraflarınızı dikkatli bir halde düzenleyin.

Balıkgözü Fotoğrafları Çekerken Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Yaygın Yanlışlar

Balıkgözü fotoğrafları çekerken aşağıdaki yaygın hatalardan kaçınmak önemlidir:

  • Balıkgözü efektinin aşırı kullanılması
  • Mevzunuza fazlaca yakın çekim yapmak
  • Tripod kullanmamak
  • Balıkgözü merceğin niçin olduğu bozulmayı hesaba katmamak

Bu hatalardan kaçınarak görsel olarak daha cazibeli ve entresan, daha iyi balıkgözü fotoğraflar çekebilirsiniz.

9. Balıkgözü Fotoğraflarını Düzen ve İşleme

Balıkgözü fotoğrafları, görüntünün genel görünümünü ve hissini iyileştirmeye destek olmak için çoğu zaman birtakım düzen ve işlemlerden yararlanabilir. Balık gözü fotoğraflarını tanzim etmek ve işlemek için birkaç ipucu:

  • Kırpma. Balıkgözü lensler çoğu zaman fazlaca fazla bozulmaya yol açar, bu yüzden istenmeyen öğeleri ortadan kaldırmak ve kompozisyonu geliştirmek için görüntüyü kırpmak yararlı olabilir.
  • Beyaz dengesinin ayarlanması. Balıkgözü lensler bazı zamanlar fazlaca sıcak yahut fazlaca soğuk sahneler üretebilir, bu yüzden görüntüdeki renklerin doğru olmasını sağlamak için beyaz dengesini ayarlamak önemlidir.
  • Pozlamayı ayarlama. Balıkgözü lensler bununla birlikte fazlaca karanlık yahut fazlaca parlak sahneler de üretebilir, bu yüzden görüntünün muntazam halde pozlandığından güvenilir olmak için pozlamayı ayarlamak önemlidir.
  • Kontrast ekleme. Balıkgözü lensler bazı zamanlar fazlaca düz sahneler üretebilir, bu yüzden görüntünün öne çıkmasına destek olmak için birazcık kontrast eklemek faydalı olabilir.
  • Doyum ekleniyor. Balıkgözü lensler bazı zamanlar fazlaca donuk sahneler üretebilir, bu yüzden renklerin öne çıkmasına destek olmak için bir miktar doyum eklemek faydalı olabilir.

Birazcık düzen ve işlemeyle arkadaşlarınızı ve ailenizi etkileyecek çarpıcı balık gözü fotoğraflar oluşturabilirsiniz.

10. Balıkgözü Fotoğrafçılığı Ile alakalı Sual-Yanıt

S: Balıkgözü lensi iyi mi kullanırım?

C: Balıkgözü lensler, bozuk, panoramik imaj üreten bir tür geniş açılı lenstir. Balıkgözü lens kullanmak için onu kameranıza monte etmeniz ve diyafram açıklığını geniş bir ayara ayarlamanız icap eder. Ek olarak, görüntüde yakalanacak sahnenin alanı olan merceğin görüş alanının da bilincinde olmanız gerekecektir.

S: Balık gözü lenslerin değişik türleri nedir?

C: İki ana balıkgözü lens türü vardır: dairesel balıkgözü lensler ve tam çerçeve balıkgözü lensler. Dairesel balıkgözü lensler çerçeveyi dolduran dairesel bir imaj üretirken, tam çerçeve balıkgözü lensler sensörün tamamını kapsayan dikdörtgen bir imaj üretir.

S: Balıkgözü lens kullanırken sık meydana getirilen hatalardan iyi mi kaçınırım?

C: Balıkgözü lens kullanırken sık karşılaşılan hatalardan kaçınmak için işte birkaç ipucu:

  • Lensin bozulmasına dikkat edin. Balıkgözü lensler fazlaca fazla deformasyona uğramış üretebilir, bu yüzden görüntülerinizi oluştururken bunun bilincinde olmanız önemlidir.
  • Mevzunuza fazlaca fazla yaklaşmayın. Balıkgözü lenslerin fazlaca geniş bir görüş alanı vardır, bu yüzden nesnenize fazlaca fazla yaklaşıp bozuk bir görüntüyle karşılaşmanız kolaydır.
  • Değişik çekim açılarıyla denemeler yapın. Balıkgözü lensler yaratıcı ve sıradışı perspektifler yakalamak için mükemmeldir.

S: Benzersiz ve entresan sahneler kurmak için balıkgözü lensi iyi mi kullanabilirim?

Balıkgözü lensler benzersiz ve entresan sahneler yaratmanın mükemmel bir yoludur. Balıkgözü lens kullanımına ilişik birkaç düşünce:

  • Geniş açılı manzaralar yakalayın. Balıkgözü lensler geniş açılı manzaralar yakalamak için mükemmeldir şu sebeple görüntünüze sahnenin daha fazlasını dahil etmenize destek olabilirler.
  • Soyut resimler oluşturun. Balıkgözü lensler, sahnenin perspektifini bozarak soyut sahneler kurmak için kullanılabilir.
  • Sıradışı perspektifler yakalayın. Balıkgözü lensler yerden yukarı yahut yukarıdan benzer biçimde sıradışı perspektifleri yakalamak için kullanılabilir.

Leave a Comment